המדריך

צרו קשר לקבלת ניוזלטר

ניתן לפנות להילה אליאב באמצעות הפורום (הלינק בסרגל העליון), הודעת מייל (hila@kelavim.co.il), יצירת קשר טלפוני/ הודעת SMS (נייד: 052-3775789).

הריון - תינוק - כלב

 

בהריון? מזל טוב, הכנת את הכלב ?

 

בתקופת ההריון שלך, הכלב עלול להתנהג באופן שונה מעט מהרגלו, יכול להיות קצת יותר עצבני / נמרץ או אפילו מדוכדך. אין עם זה בעיה, אך היא עלולה לצוץ מאוחר יותר לכשיוולד התינוק.

 

הבעיה נעוצה בכך שיתכן והכלב מהווה עבורך מרכז העניינים בבית, את דואגת לו מטפלת בו הוא הבייבי שלך. כשנכנסים אלייך הביתה הכלב מיד צץ וכולם מתייחסים אליו ראשון.

כשמגיע תינוק חדש הביתה, התינוק הופך להיות מרכז העניינים בבית. כולם מתייחסים ליצור החדש המתוק שנמצא לך על הידיים ופתאום הכלב כבר לא מקבל את אותה תשומת הלב. מה גם שהרכש החדש גוזל ממנו זמן איכות איתך ועל כן יש כלבים שעלולים לחוש שמקומם במשפחה שונה מעט.

ההתנהגות של הכלב עלולה להשתנות נוכח המצב החדש אליו הוא לא רגיל. הכלב עלול לדרוש את מקומו חזרה ע"י עשיית דברים שמטרתם למשוך תשומת לב כגון הריסת חפצים, עשיית צרכים בבית או אפילו תוקפנות מסויימת.

 
 

 

מה לעשות? בנו לעצמכם תוכנית עם מספר שלבים: 

 
  • אילוף כלבים – לחנך את הכלב למשמעת בסיסית המקנה לו מסגרת בריאה של התנהלות בבית, טרם הגעת התינוק. האילוף הכרחי שכן עליו להבין שהוא צריך להקשיב לכם ולעשות כדבריכם. למשל כשתקראו לכלביכם לבוא הוא יציית, אם תאמרו לו למשל "לא לזוז" הוא יבין, אם הוא קופץ, כדאי ללמדו לא לקפוץ, כמו כן רצוי לברר האם הוא הולך בחוץ בצורה נכונה על מנת שבבוא היום תוכלו ללכת איתו ועם העגלה יחד.

 

  • חזקו את המעמד של האם לעתיד שיהיה ברור שאם את מבקשת מהכלב משהו, הוא מבין מה את רוצה וגם עושה את זה. (אין לנו הרבה בקשות מהכלב שלנו רק שיבוא כשרוצים, שיפנה מקום וילך למיטה שלו, שיישב או ארצה וכדומה). תהליך חיזוק השפעתה של האימא לעתיד, הוא חשוב שכן היא זו שתהיה עם התינוק ועם הכלב מרבית הזמן במהלך חופשת הלידה. סיבה נוספת נעוצה בעובדה שהכלב נשמע טוב יותר למנהיג שהוא לרוב הגבר בבית. חיזוק מעמד האישה (זה נשמע נורא..) ישפר את מיקומו הנכון של הכלב.

 

  • להבהיר לכלב כי יש פה בית עם הרבה אהבה אבל גם עם גבולות ומשמעת המאפשרים מרחב תנועה והתנהלות בריאה. להבהיר לכלב כי בלהקה הזו שהיא התא המשפחתי שלו, בהיותו הכלב בבית, הוא חייב להקשיב לבקשות בני המשפחה, עצם היותו כלב בבית זה אומר שיש הרבה אהבה אבל גם משימה חשובה – להקשיב ולעשות מה שמבקשים ממנו.

 

  • למדו את הכלב לציית לבקשות שלכם (וזה כולל גם כשרוצים שהוא יימנע ממשהו הדרישה "לא"). כך תרכשו ביטחון שהוא יקשיב לכם גם בשעת לחץ שעה שתיהיו עם תינוקכם.

 


 

ימי הלידה

לפני הלידה - קבלו החלטות פרוצדורליות: איפה ישהה הכלב בעת הלידה, האם הכלב יישאר בבית ומי יבוא לשמור עליו ולהאכילו ולהוציאו לטיולים או שכדאי להעבירו לפנסיון ואז בררו פנסיון קרוב לביתיכם בדקו האם יש שם מקום לקבלת הכלב במועד המשוער.
 
 

ימי הלידה - בימים אלו כדאי לשמור על שיגרה כלשהי לכלב הן מבחינת הטיולים והן מבחינת האוכל, רצוי להביא לכלב בגד או טיטול של התינוק, בכדי לתת לו להריח ומיד אח"כ לתת לו צ'ופר.

 

שלב החזרה הביתה - כדאי שהאם תעלה ראשונה ותיהיה לבד כמה דקות עם הכלב. אם ניתן, רצוי לשלב גם טיול קצרצר. לאחר מכן יש להביא את התינוק בסל-קל, לתת לכלב להתקרב ולרחרח ולומר לו "כלב טוב". בשלב זה לא מומלץ להניח את הסל קל על הריצפה אלא על מקום גבוה יותר, ולשמור תמיד שלא להשאיר את התינוק לבד עם הכלב.

 
 

 

התינוק הגיע הביתה  

 

זכרו לא להשאיר את הכלב עם התינוק לבד!! 

איננו יודעים במלוא הביטחון על מה חושב הכלב ומהם רגשותיו האמיתיים כלפי התינוק בחודשים הראשונים ועל כן יש לנקוט בזהירות. יתכן והכלב יהיה חרד למקומו בלהקה עקב השינוי (גם אם השינוי אינו דרמטי עבורכם). לעיתים כשמגיע התינוק החדש הביתה, הכלב סובל מחוסר בתשומת הלב ולא רוצה לפנות את מקומו לטובת החבר החדש שהצטרף ללהקה (למרות שמראש מיקומו של הכלב צריך להיות אחרי יתר בני הבית בהררכיה המשפחתית).
 

מה לעשות?

רצוי לשתף את הכלב בתהליך, לתת לו להתקרב (תוך מתן מירב תשומת הלב), לתת לו לבדוק את התינוק שהוא חבר חדש בלהקה שלו, לתת לכלב להריח את חדרו של התינוק, צעצועיו ואפילו טיטוליו (רק לא לאכול אותם כמובן).
 

המשיכו בשגרת חיים רגילה לטעמכם. שימרו על הרגלים קבועים למען הרגשת הביטחון של הכלב. עודדו ושבחו אותו בכל פעם שהוא מתקרב לתינוק או נוגע בו, כמו כן קבעו כללים קבועים וברורים מה מותר ומה אסור באינטרקציה שבין הכלב לתינוק (כגון האם מותר לכלב ללקק את פניו של התינוק, האם מותר לכלב להיכנס לחדרו וכו'..).

 

 

טיפ – הרגילו את הכלב להתקרב אליכם כשאתם עם התינוק. עשו זאת במידתיות ראויה ומתאימה לכם. זכרו לתגמל אותו כשהוא מתקרב מרחרח ומגלה עניין. הרגילו את הכלב שהוא מתקרב אל התינוק רק ברגיעה ולא באימפולסיביות, קפיצות, נביחות או ריצה. 


הכלב הוא חיה, לעולם אל תשאירו אותו לבד עם התינוק! גם אם אתם סומכים עליו מאוד, לעולם לא ניתן לדעת מה בדיוק מתחולל בראשו!