המדריך

צרו קשר לקבלת ניוזלטר

ניתן לפנות להילה אליאב באמצעות הפורום (הלינק בסרגל העליון), הודעת מייל (hila@kelavim.co.il), יצירת קשר טלפוני/ הודעת SMS (נייד: 052-3775789).

מצבי חירום

הקדמה

כמו בני אדם, גם כלבים נפגעים מנפילות, נשיכות, הכשות נחש, מכות חום, תאונות ומשאר פגעים. ליקטנו עבורכם את מצבי החירום השכיחים ביותר, איך מזהים, מה עושים בבית, מתי לפנות לווטרינר ואיך נדע אם הפגיעה מסכנת את חייו של כלבנו:
  

 
 

נשיכות

על מה מדובר?
 

מקרה שכיח ביותר, הרבה פעמים כלב ננשך כתוצאה מתוקפנות של כלב אחר או תוך כדי משחק אגרסיבי. אזורי הגוף אשר פגיעה בהם תגרום לדימום ניכר הינם: האוזניים, הלשון וכריות כף הרגל. כשמדובר בנשיכה יש גם כאב לכלב וגם סכנת זיהום ופגיעה ברקמות ובאיברים פנימיים.

 
 

מה לעשות בבית?

יש ללחוץ על האזור המדמם מס' דקות באמצעות בד נקי או פד גזה. הדימום ייעצר ברוב המקרים. אם הדימום בגפיים, תוכלו לחבוש את הפצע עד לקבלת עזרה. אפשר לשטוף את המקום במי מלח (חצי כפית מלח בכוס מים פושרים רתוחים), שמחטאים ומנקים את האזור שננשך. ניתן למרוח סביעור או פולידין מהולים בריכוז של 1 ל-5 על האזור (כף תמיסה לכל 5 כפות מים). אין להשתמש באלכוהול לחיטוי.
 

מתי להגיע לווטרינר?

 כדאי להגיע בכל מקרה גם אם הפציעה נראית שטחית/קטנה, שכן הנזק עלול להיות גדול יותר.
 

טיפ: 

במקרה של כלב שנפצע באוזניים, שימו לב שכל פעם שהוא ינער את ראשו, הדימום עלול לחזור ולכן לחצו על המקום חזק, הסירו את הקולר שמסביב לצוואר הכלב שכן בזמן הניעור, האוזן עלולה להיפגע מהקולר.
  

 
 מכת חום
 

על מה מדובר?

התופעה שכיחה בארצנו בעיקר בקיץ, והיא נגרמת לרוב אצל כלבים שעשו פעילות גופנית מאומצת או בכלבים שהושארו בשמש, בחום או ברכב סגור זמן ממושך מדי. בנוסף ישנם כלבים הסובלים מבעיות נשימה והם עלולים להגיע למצב שבו הם לא מצליחים לקרר את עצמם תוך כדי פעילות, ישנם גזעים שנמצאים בסיכון מיוחד מפאת מבנה גופם כגון: בולדוג אנגלי/ צרפתי, בוקסר, פאג ופקינז.
 
 הסימנים:
 

עליית טמפרטורת הגוף, נשימות מהירות (מעל 30 בדקה בכלבים בוגרים), חניכיים אדומים מאוד יותר מהרגיל, חום רב באוזני הכלב, צואה דמית / שחורה. מכת חום עלולה לגרום נזקים רבים וקשים במערכת העצבים, שרירי הלב, הכליות וכדומה.

 

מה לעשות בבית?

לקרר את הכלב בעדינות ע"י התזת מים על פרוותו (אין להשתמש במים קפואים, אלה גורמים להתכווצות כלי דם שימנעו פליטה יעילה של החום). קררו את סביבת הכלב באמצעות מזגן או מאוורר. תוכלו למרוח מעט כוהל באמצעות צמר גפן על כריות הרגליים, במפשעה או תחת בתי השחי. הפסיקו לקרר את הכלב כשטמפרטורת גופו מגיעה ל-40 מעלות.
 

מתי להגיע לווטרינר?

 אם טמפרטורת הגוף עולה מעל 41 מעלות, או שהכלב לא מסוגל לעמוד, אפתי ולא מגיב.
 

טיפ:  

גוף הכלב מתחמם במהירות (כ- 15 דקות), לכן גם שהייה קצרה במקום חם יכולה לגרום לפגיעה קשה בכלב. אל תשאירו את הכלב סגור ברכב ואל תאפשרו לכלב להסתובב זמן רב מחוץ לבית בשעות החמות.
 

  

עוויתות

 
על מה מדובר?
מדובר בפרכוסים שהסיבות הן מחלת האפילפסיה, הרעלה, רמות גבוהות של סידן, רמות נמוכות של גלוקוז, מחלות כבד, חבלת ראש או גידולים בראש.
 
 

הסימנים:

הפרכוס עשוי להתבטא גם בעווית חלקית, למשל כלב שנופל על הצד ומזיז את רגליו או ידיו, כלב שמתקשה לקום, הליכה לא רצונית או פעולות לעיסה בלתי רצוניות. בעת פרכוס עלול הכלב לשחרר שתן וצואה למעשה מצב של פרכוס כולל תנועות לא רצוניות בגפיים.
 

מה לעשות בבית?

בזמן ההתקף השגיחו על הכלב, הרחיקו אותו ממקום סכנה (כביש, מדרגות), רפדו את סביבתו.
 

מתי להגיע לווטרינר?

להגיע לווטרינר בכל מקרה ובפרט אם הפירכוס נמשך מעל ל 5 דקות שאז יש צורך בסיוע רפואי מיידי. הווטרינר יפסיק את הפרכוס באמצעות תרופות שונות.
 

במקרה והכלב אובחן כלוקה באפילפסיה, הוא יטופל בבית בתרופות למניעת התקפים נוספים. אם ההבחנה תהא של סוכרת, בעלי הכלב יקבלו ערכה לבדיקת סוכר בשתן ואם רמות הסוכר יהיו נמוכות בהמשך, יתבקשו בעלי הכלב לטפטף לפיו מי סוכר.

 
 

טיפ:     

התקף עוויתות הוא אירוע מבהיל מאוד, אך אם הוא קצר (דקה או פחות), לרוב הוא לא מסכן חיים. לכן חשוב לשמור על קור רוח כשמבחינים בתחילת התקף, כדי להיות מסוגלים להושיט עזרה בסיסית לכלב או להבחין מתי דרושה עזרה דחופה.
 

 

הכשת נחש

 
על מה מדובר?
 

בדר"כ מדובר בנחש הצפע הנפוץ בישראל. ההכשה תתבצע לרוב באזור הראש או הגפיים הקדמיות.

 זכרו: האדם מזהה נחש כסכנה בניגוד לכלב שסבור שמדובר בצעצוע עימו משתעשעים או צדים.
 

הסימנים:

נפיחות באזור שהוכש. באזור הגוף שהוכש לרוב ניתן יהיה לזהות שני חורים קטנים ואח"כ עשויים להופיע שטפי דם באזור ההכשה והקאות עד איבוד הכרה. גורים וכלבים קטנים הינם בסיכון גדול יותר.
 

מה לעשות בבית?

 רצוי לנסות לקרר את האזור שנפגע. בשום אופן אין לגעת בפצע ההכשה או לנסות להוציא את הארס.
 

מה לא לעשות?
לא לחתוך את אזור ההכשה, לא למצוץ את הארס, לא לשים חסם עורקים, לא לתת לכלב לרוץ שאם לא כן, הארס יתפשט מהר יותר בגופו של הכלב.

 

מתי להגיע לווטרינר?

 בכל מקרה של הכשה יש להגיע בדחיפות לווטרינר. הווטרינר ייתן לכלב עירוי נוזלים ויטפל בו בנוגדן פעיל (אנטי וונום) נגד הארס.
 

טיפ:

 לאחר ההכשה, יש להרגיע את הכלב ולמנוע ממנו תזוזות מיותרות וזאת בכדי למנוע את התפשטות הארס
 
אם הכלב הוכש באזור הפנים – יש להסיר את הקולר שלצווארו בכדי שהכלב לא ייחנק במקרה ותיהיה התנפחות כתוצאה מההכשה.
אם במקרה רציתם לתפוס את הנחש, וותרו על התענוג. למרבית הנחשים יש מספיק ארס בכדי להכיש מיידית שוב. נסו לזכור את מראהו הכללי אך לעולם אל תנסו לתופסו.
 

  

היפוך קיבה

 
על מה מדובר?
 
 זהו מצב שבו הקיבה מסתובבת על ציר האורך שלה ואז הפתחים שבה (פתח קדמי לעבר הוושט ופתח יציאה לעבר המעי), נסגרים ולוכדים ביניהם מזון וגז שמצויים שם באופן טבעי. היפוך קיבה עלול לגרום לנמק ברקמת הקיבה, חסימת כלי דם, שחרור רעלנים ופגיעה באספקת הדם ללב. מדובר במצב חירום המסכן את חיי הכלב וגורם לו לסבל מיותר. גזעים בסיכון גבוה להיפוך קיבה הם כלבים גדולים או בעלי בית חזה עמוק (שנראה בצורת משולש) כגון: דני ענק, לברדור, רוטוויילר ודוברמן.
 
 

הסימנים:

 התנפחות הבטן וניסיונות להקיא ללא הצלחה. הכלב עשוי גם להתנשף, להלחית (הגברת קצב הנשימה ואידוי מים מהלשון) ולרייר.
 
 מה לעשות בבית?
 
אין מה לעשות בבית, צריך למהר לווטרינר שכן גורם הזמן הוא קריטי. אם זיהיתם ניסיונות הקאה ובטן תפוחה, הבהילו את הכלב מיד לעזרה רפואית. בתוך כמה שעות היפוך הקיבה עלול להיות בלתי הפיך ולגרום למותו.
 

מתי להגיע לווטרינר?

 בכל מקרה של נסיונות הקאה, בטן תפוחה, התנשפות, הלחתה או ריור.
 

טיפ:

 הפרידו בין מתן האוכל לטיולים ארוכים או ריצות של הכלב. היפוך קיבה עלול להתרחש אחרי אכילת כמויות מזון גדולות במיוחד או בשל פעילות גופנית מיד אחרי האוכל – אז משנה האוכל את מרכז הכובד וגורם לקיבה להסתובב על צירה.
 

 
 כוויות
 
 על מה מדובר?
 פרוות הכלב מסתירה כוויות. לפיכך כווייה אצל הכלב לא תראה אדמומיות או שלפוחיות, כמו אצל האדם.
  

סימנים

במקרה של כווייה יסבול הכלב מרגישות במקום הכווייה, ובתוך כמה ימים יופיעו האדמה או קילוף של שטח העור עם הפרווה. אזור הכווייה יוצר פצע פתוח, שמהווה מקור לזיהומים קשים.
 
 

מה לעשות בבית?

בכל חשד לכווייה קררו את האזור באמצעות מים קרים
 
 

מתי להגיע לווטרינר?

 בהזדמנות הראשונה כדי להתחיל טיפול.
תרגישו טוב ושימרו עד כמה שניתן על כלביכם !!!