המדריך

צרו קשר לקבלת ניוזלטר

ניתן לפנות להילה אליאב באמצעות הפורום (הלינק בסרגל העליון), הודעת מייל (hila@kelavim.co.il), יצירת קשר טלפוני/ הודעת SMS (נייד: 052-3775789).

איך להסביר לילד על מוות הכלב

איך להסביר לילד על מוות הכלב

 

מספר נקודות שחשוב להבין בטרם התמודדות מול הילד

 

חשוב לדעת כי דווקא במוות הכלב, ישנן תועלות עקיפות עבור הילד שכן הילד יכול ללמוד דבר מה על משמעות המוות, ללמוד להתמודד עם סבל אישי בעקבות מוות של מישהו אהוב וכן ללמוד כי יצורים אנושיים מתים בדרך כזו או אחרת והדבר קורה ללא תכנון או הכנה מוקדמת – למידה וחוויה זו יכולה להביא לשיפור מערכות יחסים עם יצורים חיים אחרים וכן להביא כבוד וערך לחיים עצמם.

 

חשוב להבין כי אובדן הכלב דומה במובנים רבים לאובדן חבר קרוב ויכול להכאיב לילד באותה המידה ואולי אף יותר משום היות הכלב קרוב לילד הן מבחינה פיזית – של מחייה יחד והן מבחינה חברתית – משחקים יחד וכדומה.
יתכן ומוות זה יהיה המפגש הראשון של הילד עם פרידה לצמיתות, המוות עלול להיות מבלבל ומפחיד ויתרה מכך גם עלול להתפרש כסוג של עונש וההשלכות הן רבות, לצורך כך רצוי להסתייע באיש מקצוע.
זיכרו, אצל כל ילד המוות מתקבל באופן שונה ותלוי בין היתר גם בבגרותו הנפשית, רגשית והפיזית.

 


אז איך מתמודדים?

 

 

ראשית חשוב לא לשקר – היצמדו לאמת גם אם היא כואבת ונסו להסביר לילד את הסיבה האמיתית.

למשל: כלב שחלה – הסבירו לילד שהכלב סבל מכאבים שהפריעו לו לתפקוד היומיומי, וכי עדיף לגאול אותו מיסוריו מאשר שימשיך לחיות במצבו הבריאותי הנוכחי.

יש הורים שמעדיפים שלא להתמודד עם שאלות או עם נושא המוות ולכן אומרים לילד שכלבו ברח. הדבר אינו מומלץ כי אז הילד עלול לסבור שלא שמרתם על הכלב מספיק או לחילופין להמשיך להמתין שבועות רבים לבואו בציפיות שווא.

יש לתת דרור להפגנת רגשות של בכי, כעס, תסכול או כאב או כל תחושה אחרת, לא להילחם ברגשות אלו וגם לא ללגלג או להתייחס בביטול.

יש להוות משענת תומכת, להבין שכל אחד מתמודד בדרכו שלו. המושג "מוות" הינו מושג מופשט, זאת ועוד שמוות לרוב אינו צפוי וגם אם הוא צפוי מאוד קשה להבינו או לעכלו.

הסבירו לילד, אם יש צורך בכך, שהמוות אינו עונש על מעשה רע או שהילד אינו אשם במוות הכלב

 

מומלץ לערוך "טקס פרידה" כלשהו על מנת ליצור מעין סגירת מעגל. למשל להכין יחד ספר או חוברת זיכרון עם תמונות, לתת לילדים לצייר או להקדיש שיר וכדומה.

להפנות את הילד לחשיבה חיובית משולבת בהסברים רציונאליים (עדיף שלא היה ממשיך בסבלו, אם כבר למוות אז בכבוד).

להתמקד בהווה אך לא לשכוח את העבר, למשל: לא לתרפק כל הזמן על העבר: "רקסי עשה ככה", "רקסי היה נובח עכשיו"… אלא להתמקד בהווה למשל אם החלטתם לקחת כלב חדש לדבר על ההתנהגות של הכלב החדש: "תראו איך הוא קופץ ושמח".